24 квітня 2022 р.

 

22 квітня – Всесвітній день Землі

Щорічно, 22 квітня люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім. День Землі – це символ єдності, усвідомлення, що тільки об’єднаними зусиллями людство може боротися з глобальними екологічними та існуючими соціальними проблемами.

Цього року відзначається 52-ий День Землі. Його головними темами є відновлення біорізноманіття, кліматичні зміни та боротьба з пандемією коронавірусу. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на один день від використання автомобіля тощо. Це свято – це нагода замислитися про власну відповідальність за стан довкілля та висловити подяку нашому спільному великому дому.



19 квітня 2022 р.

 

19 квітня - Всесвітній день проліска!

Щорічно 19 квітня в багатьох країнах світу відзначається День проліска. Свою історію він веде з Англії, де був заснований у 1984 році. Латинська назва підсніжника – «галянтус» (Galanthus) – «молочна квітка». Всього їх налічується близько 20 видів. Найпопулярніший вид – підсніжник білосніжний, а ще є грецький, візантійський, кавказький. Усі вони розрізняються за формою і забарвленням, і навіть ароматом. Ще не так давно вони росли в багатьох країнах, але квітучі рослини піддавалися масовому знищенню на букети, а їх цибулини викопувалися. Тому в даний час більшість видів підсніжників занесено в Червону Книгу як зникаючий вид, збирати їх не можна. Одна стародавня легенда свідчить, що, коли Адам і Єва були вигнані з раю, ішов сніг. Єва замерзла і стала плакати згадуючи про теплі райські сади. Щоб утішити її, Бог перетворив кілька сніжинок у квітки підсніжника. Побачивши квіти, Єва повеселішала і в неї з’явилася надія на краще. Звідси і вважається, що пролісок – символ надії. 



16 квітня 2022 р.

 

16 квітня – День довкілля!

16 квітня відзначається День довкілля, або загальноукраїнська весняна толока.

Головна мета свята - це підвищення рівня свідомості українців у питаннях, що стосуються охорони навколишнього природного середовища.

В цей день представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та громадськості беруться за озеленення та благоустрій вулиць населених пунктів, прибирання та приведення у належний санітарний стан прибудинкових територій, придорожніх зон, упорядкування парків, скверів, дитячих та спортивних майданчиків, ліквідації стихійних сміттєзвалищ.

У День довкілля варто згадати й про необхідність приведення до належного екологічного стану наших водних ресурсів: джерел, берегів річок, озер та ставків.



3 квітня 2022 р.

1 квітня Міжнародний день птахів - екологічне свято! 


    Міжнародний день птахів щорічно відмічається в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».
     1 квітня 1906 підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші "пташині будиночки". Повернення птахів святкується також як прихід весни.

                                                                 






20 березня 2022 р.

 

20 березня – Міжнародний день щастя

Cім років тому з'явилося одне з найоригінальніших і водночас незвичних свят – Міжнародний день щастя. Традиційно його відзначають саме 20 березня. 

Основна мета – нагадати всім, що варто радіти життю і бути вдячним за всі подарунки долі, навіть якщо іноді вона підкидає не надто приємні сюрпризи.

    Його визначили не випадково – на 20 березня також припадає день весняного рівнодення, коли ніч практично зрівняється зі світлою частиною доби. Автори ідеї хотіли показати: на щастя абсолютно всі мають рівні права, як і на те, аби щодня зустрічати сонце. Запроваджений Міжнародний день щастя резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 28 червня 2012 року. 




29 січня 2022 р.

 


29 січня відзначається День собаки - поводиря

Щороку 29 січня відзначається День народження «Очей що бачать» собаки-поводиря. У 1929 році Морріс Френк з собакою по кличці Юстіс основали школу «The Seeing Eye» в Нешвіллі, штат Теннессі, США, де стартувала системна підготовка собак до однієї з найблагородніших місій - стати очима для незрячих людей



20 листопада 2021 р.

 

20 листопада  - Всесвітній день дитини

20 листопада в усьому світі щорічно відзначається Всесвітній день дитини. Це свято відзначається як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

 



14 листопада 2021 р.

 

14 листопада Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

        14 листопада кожного року відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, який повинен нагадувати людству, що захворюваність цукровим діабетом на планеті зростає. Також, в цей день потрібно розповідати про наслідки хвороби, про можливості профілактики та лікування. Головна місія дня – інформування суспільства. Тож, що таке цукровий діабет? Хвороба належить до групи ендокринних захворювань, які пов’язані з порушенням засвоєння глюкози, хвороба розвивається через абсолютну чи відносну недостатність гормону інсуліну, в наслідок чого з’являється гіперглікемія (збільшення глюкози в крові).



  22 кв ітня – Всесвітній день Землі Щорічно, 22 квітня люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символ...